gerestaureerde onderhoudsarme Bruinvisch 1936

Gepubliceerd op: 22 May, 2018
Te koop aangeboden

Boreas is een Bruinvisch uit 1936, een van de drie overgeblevenen van jachtwerf A. Beekman (naast ‘september’ en een ooit door van der Pol Friesland in de verhuur gebruikte houten jachten.)

Boreas is volledig gerestaureerd waar wij jaren met plezier aan hebben gewerkt om dit schip weer in de oude glorie te herstellen. Het schip hebben we in 1997 verworven en is in 2013 herdoopt in haar oorspronkelijke naam. Er is veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis en vele oorspronkelijke klassieke delen zijn bij restauratie gebruikt. De meest te benoemen onderdelen zijn:
- Een geheel nieuw vlak in mahoniehout aangebracht, koper geschroefd;
- 17 nieuwe eiken gestoomde spanten (dus niet gelamineerd);
- Geheel nieuw ‘doodhout’ waarmee de kiel is verdiept (diepgang 112 cm)
- Een nieuw en vergroot roerblad met sparing voor de bronzen inboardschroef;
- Rvs schroefas gelagerd in klassiek nieuw bronzen gland;
- Roerkoning van rvs en roeras gelagerd in bronzen bussen, vetgesmeerd;
- Een inboard dieselaggregaat, 1 cilinder 11 pk Arona met rvs dieseltank;
- Een verhoogd kajuitdak met mooie essenhouten belijning;
- Een watertank, kombuis met gasinstallatie en een koelkast,
- Een elektrische installatie met twee accu’s en radiosysteem;
- Een klassiek kompas is aanwezig.
Ze staat zowel van binnen- en buitenzijde geheel in de epoxy met ’de Ijssel’ DD-lak afwerklagen.
Het schip is voorzien van een volledig nieuwe set zeilen sinds 2016 en is voorzien van een Harken rolfoksysteem, tevens is een strijkinrichting met slingerwand aangebracht.
Dan is in 2015 door Kroes Kampen een nieuwe mast geplaatst welke uit één stuk is vervaardigd, voorzien van navigatieverlichting en antenne-installatie t.b.v. communicatiemogelijkheden (nieuwe bekabeling).
Tot op heden heeft ze na restauratie elk vaarseizoen bij Kroes Kampen gelegen; in de winter altijd binnen gestald en deugdelijk onderhouden met elk jaar weer modificaties aangebracht.
Als kroon op ons werk heeft Boreas in 2015 bij de VKSJ de restauratieprijs verworven, iets waar wij als amateur-restaurateurs erg trots op zijn. De voorwaarden hierin zijn dat er zoveel mogelijk met oorspronkelijke materialen een Nederlands schip van Nederlands makelij weer onder de Nederlandse vlag in de vaart is gebracht.

Ondanks de benoemde modificaties valt het schip in de VKSJ-vintage-klasse en is daarmee onderdeel van het geregistreerd ‘Nederland erfgoed’. Door het verdiepen van de kiel ligt het relatief lichte schip (ca 2100kg) stabieler op het water en kan aardig wat wind hebben. Zeileigenschappen zijn aangepast door toedoen van een driekwart tuig zoals in de mastvoering met diamantverstaging oorspronkelijk is aangetroffen. Een rolfoksysteem verbeterd het zeilcomfort. Het grootzeil kent een klassiek koperverchroomd rolgieksysteem. Deze wijzigingen zijn met het nieuwe zeilenpakket (M-sails) doorgevoerd. De oude zeilen inclusief de katoenen zeilen zijn nog aanwezig. Bij wijze van spreke: ‘het schip zeilt als een valk’.

Er is nog een botenwagen bij met dubbel sturende as, maar deze is nog niet in de verkoopprijs meegenomen.
Vraagprijs ca. € 12.000,-. Exclusief botenwagen.
Er is een uitgebreide documentatie in te zien en eventueel bij de koop aanwezig.
Ze is te bezichtigen tot half mei in de buurt van Nijmegen en rond mei heeft ze wederom een ligplaats bij jachtwerf Kroes te Kampen, een kleine jachthaven waar ze in respectabel klassiek gezelschap verblijft. Firma Kroes hanteert een selectie van schepen in haar jachthaven: dit schip werd zonder meer geaccepteerd.

voor vragen: 06-26486163