Identiteit diefstal komt voor, ook van VKSJ leden.

Gepubliceerd op: 17 December, 2015

Recentelijk kreeg ik een E-mail van een persoon, die zich als VKSJ lid manifesteerde, om hem financieel te helpen. Uiteraard onzin deze persoon zou dit nooit op deze manier doen. De inhoud van deze E-mail gaf aan dat zijn zoon was omgekomen en zijn vrouw in het ziekenhuis in het buitenland lag. Een zeer ernstige zaak niet alleen strafbaar om je voor een ander uit te geven maar ook om degelijke verzonnen ongelukken de wereld in te sturen.

Bovenstaande is een ‘bang maak’ verhaaltje zult u denken HELAAS het is ECHT gebeurd. Ik heb alleen de naam van het slachtoffer om privacy redenen niet genoemd.  

Bedenk: Dat de informatie op uw apparaat andere in zeer grote moeilijkheden kunnen brengen indien u de beveiliging niet serieus neemt. Er zijn mensen en bedrijven op failliet gegaan. Helaas moet het slachtoffer bewijzen dat niet hij maar die oplichter de financiële verplichting is aangegaan. En u de klos om te betalen.

De lijsten hebben ook in de onderwereld waarden ga maar na naam vol adres en ze hebben een boot. Adres en boot geven een zekere sociale positie (lees daar zal dus geld zitten) en ze kunnen maar op een plaats tegelijk zijn.

Hoe kan dit soort diefstal gebeuren zult u zich afvragen?

A: iemand heeft een slechte beveiliging op zijn apparaat en daarop wordt ingebroken en de mailinglijst plus andere zaken gestolen.

 B: door uitputting van de toegangscode programma’s gaan net zo lang proberen totdat zij toegang krijgen en halen het apparaat leeg.

C: kraken van de e-mail provider.

 Wat kunt u doen:

Goede virusscanner en firewall gebruiken.

Zorg dat u geen gangbaar e-mail adresboek gebruikt wilt u dit toch per se zorg dan dat het gecodeerd wordt.

Bewaar geen adreslijsten, kopie paspoort/identiteitbewijs op uw computer maar houd deze op een stick en stop deze alleen in machine indien u die gegevens nodig heeft.

Vermijd het gebruik wat in volksmond APPjes heet en zeker indien ze gratis zijn.

Onderzoek uw Tablets, telefoons en andere zaken die met het internet verbonden kunnen worden op onveiligheden en neem dan de juiste acties. 

 Lees onderstaande stukken zorgvuldig.

 Overheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/identiteitsfraude-voorkomen

Politie:
https://www.politie.nl/themas/identiteitsfraude.html
https://www.politie.nl/themas/cybercrime.html
https://www.politie.nl/themas/phishing.html)

 

Google:
https://www.google.nl/intl/nl_nl/goodtoknow/online-safety/identity-theft/

Andere betrouwbare sites:
http://www.frankwatching.com/archive/2015/04/07/online-identiteitsfraude-kan-het-jou-ook-overkomen/
http://nl.norton.com/identity-theft-primer/article

 

Moeten we nu bang zijn en niets meer ondernemen natuurlijk niet gewoon doorleven en doen wat u altijd doet. Maar wel even wat energie in de beveiliging steken. Voorkomen kan je niet maar maak het ze ook niet ontzettend gemakkelijk.